Търси в този blog

По пътя към прошката - въпрос от читател





Въпрос от читател:


Здравей, Мария! Попаднах на блога ти случайно и много ми харесаха статиите ти. Прочетох, че си завършил психолог и имаш офис в София, но се чудех дали даваш съвети по интернет... Имам проблем с критиката - към себе си и към другите. Поела съм по пътя на духовното усъвършенстване, но това все още не мога да го изчистя. 


Проблемът е, че не знам точно как. Към себе си се стремя да се поправям всеки път, щом уловя критична мисъл, но към хората е зле положението. Критикувам ги мислено, водя с тях дълги монолози (представям си, че са до мен и ме слушат и си изливам всичко на воля). Не мога да се отърва от това, че моето мнение е правилното и би трябвало всеки да постъпва както е редно.. 


Опитвам се да си казвам "Хората са такива, каквито са, не можеш да промениш нищо. Приеми, че са такива. Светът е шарен, не може всички да постъпват правилно, щеше да е много скучно", но въпреки това негодувам като си припомня стари случки... 

Няма да обяснявам повече, мисля че стана достатъчно ясно. Другият ми много голям проблем е прошката. Да. Когато кажа прошка, първият човек, който изскача в ума ми е майка ми. Четох някъде, че за да можеш да простиш, първо трябва да разбереш защо другият е постъпил именно така, а не иначе. 

Да разбереш, че този човек съшо учи уроци в живота си и че за тогавашния момент (когато се е случило това, което ме е наранило) този човек е постъпил по най-естествения за него начин, защото само така е знаел. Дотук добре, защото това го разбирам отлично и го приемам. И въпреки това в мен остава една горчивина, едно обида като се сетя безбройните унижения, критика, подигравки, омаловажаване и какво ли още не (дълъг списък). 

Уж разбирам, а не се чувствам простила. .... Спирам с писането и очаквам отговора ти, мила Мария




Здравей, Силвия!

Двете основни неща, за които говориш - критика и прошка - всъщност са толкова свързани, че са почти едно и също нещо. Първо, чудесно е, че се занимаваш с духовното си развитие, вероятно си чела неща, осъзнала си ситуацията на рационално ниво и това наистина е първата стъпка. Но само първата. 


Втората е да вникнем в дълбочина и да работим със самата емоция, не с мисълта за нея, не с идеята за нея, не на ниво интелектуализация, рационализация и воля, а на ниво емоционален модел. 


Много често погрешно схващане е, че осъзнаването на проблема е равно на неговото разрешаване. Осъзнаването е първата стъпка. Началото, а не краят.

Осъзнаването, разбирането, изясняването на проблема е първата стъпка от едно изключително пътуване - към нас самите, към развитие, позитивна промяна, удовлетворение и осъществяване.


Ти си разбрала, че трябва да простиш, че искаш да простиш. Но прошката не е на ниво желание или воля, не е до това какво казваме и правим, а какво чувстваме.



Едно е да разберем, че е добре да простим, съвсем друго е действително да простим. За това е необходимо да се изправим срещу себе си, да открием какво ни пречи да приемем ситуацията, да приемем другия, да приемем себе си.



Най-големите предизвикателства на живота: да открием себе си, да приемем себе си, да обичаме себе си, да простим на себе си, да бъдем себе си..


Разбирането може много да помогне, но прошката не е въпрос на разбиране - разбиране, че е добре да простим, разбиране защо другият е реагирал така или разбиране, че е време да простим. Нужно е да разберем не само на рационално, интелектуално ниво, но и със сърцето си, а това означава да се срещнем с чувстата си.


Например, има много неща за които разбираме, че не трябва да се ядосваме, но въпреки това го правим. Защо? Защото на интелектуално ниво си обясняваме, осъзнаваме и разбираме, че няма смисъл да се ядосваме, но чувствата са по-силни от мислите. Нужно е да приемем чувствата си, да ги изследваме, да ги открием напълно.



Вече си разбрала, че самото улавяне на модела е важно, но не достатъчно. Като средство за достигане, трансформиране и работа с емоционалните модели аз лично използвам медитативни техники. Така работим над чувството вътре в нас, докато не го освободим и трансформираме. 


Нещата, които споделяш звучат като травма от несправедливост. Тук можеш да прочетеш повече за 5-те основни травми, в какво се проявяват, как се разпознават и как изглежда пътя за освобождаването им.



Ти вече си разбрала, че самото осмисляне на проблема е важно, но не достатъчно. 


Сега е ред на истинската работа над себе си, истинското поглеждане вътре и освобождаване на онова, което ни пречи да сме истински себе си и пълноценни... 


а това не се случва с четене, макар че четенето може да помогне, да ни насочи - четенето няма да свърши работата. Нужно е да се потопим навътре и да случим нещата.



И няма универсални съвети. В моята работа, аз не давам съвети, а помагам на хората да се потопят вътре в себе си, за да освободят това, което им пречи и да открият своят собствен начин да бъдат в хармония.


Наглед еднакви симптоми често произтичат от коренно различни първопричини. Различни симптоми понякога произтичат от едно и също. 


Решението във всички случаи е да станем отново себе си като освободим излишното. 



Намери своя начин да погледнеш в себе си и да се изправиш срещу това, което чувстваш и това, от което се страхуваш.


Да се изправим срещу собствените си слабости, страхове, ограничения и защитни стратегии за бягство от себе си - това е пътят към изгубената хармония и пълнота. 



с най-хубави пожелания,










P.S. Пишете ми с въпроси на JustYourTherapy@gmail.com
_________________________________________________________________________________
Благодаря ви, че споделяте тази статия, за да бъде полезна на повече хора!




You may also like

No comments:

Какво мислиш ти? Остави коментар: