Търси в този blog

Подаръците - какво разкриват за нас



През този коледно-новогодишен период, дежурна тема са подаръците

Задавам си въпроса защо някои опаковат и чакат своите с трепет, тиха радост, въодушевление и ентусиазъм, а други с безразличие, разочарование и досада? Мисля си за подаръците и най-вече какви емоции предизвикат у нас и защо. 


Подаръците по празниците - тези които даваме, и тези които получаваме. 

Даване и получаване. 

Не е ли всичко в живота ни докоснато от тези две действия?

Емоциите около подаръците, начинът по който подаряваме и получаваме подаръци отразява нас и изборите в живота ни. 



Умеем ли да даваме? 

Търсенето и подготвянето на подаръци за близките може да е едно приятно преживяване, ако го правим с лекота и непринуденост, грижа за близките, които обичаме и ценим. Кога обаче търсенето на подарък се превръща в трескаво и бясно обикаляне по магазините или дежурно закупуване на някакви (било то и непотребни) безсмислени вещи, колкото да се отбие номера? 

Защо често не можем да усетим коледния дух и настроение, а по-скоро се чувстваме длъжни да подарим нещо заради традицията? 

В търсене на тези отговори събрах моя скромен опит в 3 лични правила


1. Най-хубавите подаръци са тези, които се дават от сърце, с лекота и желание. Това са най-важните три съставки за се сътвори вълшебството на даването. 


2. Не се изхвърляй. Скъпите подаръци са ок. Обаче. Забелязвам, че в желанието си да зарадваме близките, понякога избираме подаръци, надвишаващи комфорта на бюджета ни. И тогава подаръкът ни носи неудобство. 


Ако усетиш, че подаръкът те оставя със смесени чувства, по-добре избери подарък, който да подариш с желание и лекота, без неудобство. 

Най-хубавите подаръци не са непременно най-скъпите. Често се различават стойността на подаръка и цената му. 


3. Не забравяй посланието. Не подценявай символичните подаръци и посланието им. Както и нещата, което изработваме/приготвяме сами, със собствените си ръце. Прекрасно е да има вложено чувство на грижа към човека и жест, че той е специален и ценен за нас. 

Подарък, който вдъхновява и докосва, показва ти, че си скъп за някого, не може да е лош подарък. 


Въпроси 

Лесно или трудно даваме в живота си? С желание ли даваме? Заради другия ли даваме или заради себе си? 

Какво очакваме, давайки? Има ли лекота и непринуденост в избирането и даването на подаръци? 

Изхвърляме ли се с подаръци, даваме ли повече, отколкото можем и имаме в момента? 

Чувстваме ли се длъжни да купим и подарим скъп подарък, за да ни харесат (или по друга причина)? 



Умеем ли да получаваме? 


Да получиш мил жест и подарък, за който си мечтал или наистина желаеш може да е вдъхновяващо и радостно преживяване. Получаването на подаръци може и да е разочароващо, особено когато очакваш, а не получиш или получиш нещо неподходящо. 

Моите 3 правила за получаване на подаръци:

1. Винаги бъди готов да получиш и приемеш подарък, но не го очаквай и не разчитай на това. Звучи лесно, но най-големите разочарования с подаръците настъпват когато не получим, а очакваме такъв или получим нещо неподходящо (очаквали сме друго). 



Затова най-добрият вариант е да нямаме очаквания, тогава няма да има и разочарования. Хубаво е когато получим подарък, но за да стане това с желание и от сърце е нужно да оставим другите да почувстват подходящия момент.


2. Не се чувствай длъжен да харесаш и да използваш подаръка си, само за да угодиш на подаряващия. Хиляди ненужни и непотребни подаръци се получават всяка година, това е нещо нормално. Ако се чувстваме принудени да харесаме подаръка си, това не се отразява добре на коледния дух. Добре е да се разделим със всякаква принуда и неудобство. 



3. Отношение на непринуденост, лекота и благодарност са личните ми три любими съставки за магията на получаването. Да не разваляме момента с очаквания, неудобство и въпроси дали го заслужаваме, дали трябва да отвърнем с поне толкова скъп подарък, или усещане, че сме задължени с нещо. 







Въпроси 

Какви чувства буди у нас получаването на подаръци? 

Чувстваме ли се неудобно ако някой ни подари по-голям или скъп подарък? 

Чувстваме ли се длъжни да отвърнем със същото? 





Мисли и чувства 


Подаръците по коледно-новогодишните празници са символ на темата за даването и получаването в живота. Начинът по който даваме и получаваме подаръци отразява в някаква степен как даваме и получаваме в живота си. А това е една много важна сфера в живота на всеки. 






Всичко в живота по някакъв начин е свързано с това. Така че помислете, с лекота ли избирате и подготвяте подаръци и давате? По-трудно ли получавате подаръци и какви чувства/мисли пораждат у вас? 


Защото тези чувства/мисли отразяват тенденции в живота ни. 


Ако се научим да даваме на другите с желание, не става въпрос да се раздаваме изцяло, но да даряваме част от това, което имаме и можем за другите и се научим да получаваме с благодарност и отворено сърце, без да има принуда, без да се чувстваме длъжни да харесаме даденото или да върнем жеста - това са много ценни умения. 


Умения, които приложени в живота ни, във взаимоотношенията, дори в работата и други сфери на живота, имат потенциала да променят живота ни към по-добро. Можем да подобрим значително живота си, да бъдем по-пълноценни за себе си и другите, да открием баланс.



_________________________________________________________________________________
Ако публикацията ви харесва, натиснете Like или я споделете чрез бутоните по-долу. За да получавате нови публикации от този блог, включите се в e-mail бюлетина ТУК. Ще се радвам да чуя вашите мисли по темата или вашата история и гледна точка, затова оставете коментар. 

Още интересни публикации:


You may also like

No comments:

Какво мислиш ти? Остави коментар: