Търси в този blog

Легендарните 11 правила на Бил Гейтс и какво мисля за тях





От известно време срещам в интернет 11 правила на Бил Гейтс за успех в живота, заедно с призив да се разпространят и публикуват във всички училища и работни места. Основателят на Microsoft ги е формулирал в лекция сред младежи с цел да ги подготви за живота. По негово мнение поколението, което се формира е отдалечено от реалността.

Дотук добре. Страхотна идея младежите да се подготвят за реалността. 

Какво гласят златните правила на Гейтс и какви мисли пораждат у мен:


1. Животът не е справедлив – свикнете с това. 

По-скоро бих казала, ако животът ви се струва несправедлив, намерете какво ви дразни и го отстранете от вашия живот. Създайте по-справедливи взаимоотношения - поне вашите, правете по-справедливи постъпки и повлияйте хората около вас! Животът не е справедлив, заради действията на всеки отделен човек. Да свикваме и да си затваряме очите пред несправедливостите? Това ли е правилният път към реализация и успех, който да предадем на децата си? 

Аз бих казала, не си затваряйте очите, а поемете отговорност за вашите действия и сложете началото на един по-справедлив свят. Ако ви се струва, че правилните постъпки са капка в световния океан, не забравяйте, че световният океан в крайна сметка е просто сбор от много капки.




2. На света не му пука за твоето самочувствие и самоуважение. Той очаква от вас постижения, преди да вземе под внимание чувството ти за лично достойнство.
 
На света има и ще има много хора, на които не им пука лично за вас – към това трябва да подходим с разбиране. Това не значи да бързаме да изхвърляме личното си достойнство на боклука. Тъкмо обратното. Знаете ли какво значи достойнство? Достойнство е правото на уважение и етично третиране. Добре, сега си представете свят без уважение и етично третиране към себе си, близките, непознатите, другите, света. Но пък има много постижения! Много постижения от хора, които са забравили достойнството си. Ами, мерси.  

Да уважаваш себе си и да имаш достойнство е само по себе си постижение и важна предпоставка за лична реализация. Постиженията не са всичко, трябва да си даваме сметка каква цена плащаме за тях. Важна отметка ! Това не значи да се оправдаваш за липсата на постижения с комплекси и предубеждения, наричайки ги достойнство, но да изграждаш и подхранваш едно здравословно и конструктивно уважение към себе си, което ще прерасне в подходящо отношение и уважение към другите, към природата, към света. Сега разбирате ли защо себеуважението е нещо много важно и не бива да го прекършваме у младежите още от най-ранна възраст?




3. Малко вероятно е да започнат да ти плащат 40 хиляди годишно веднага след завършването на университета. Няма да станеш вицепрезидент на компания с лимузина и личен шофьор, докато не си го заслужиш.

Наистина не е готино да имаш нереалистични очаквания, но бих допълнила – ако имаш мечта, цел или желание, не се отказвай, но първо помисли защо. Наистина ли това ще те направи щастлив/а? Това ли е твоята мечта и какво би направил/а, за да я осъществиш?  

Ако идеята за това те изпълва с радост, ентусиазъм и чувство на удовлетворение, действай! Не чакай случайна покана, а създай план и стъпки за действие към тази твоя мечта. 






4. Ако си мислиш, че учителят ти е строг и взискателен – почакай да се запознаеш с шефа си. За разлика от учителя, неговата кариера зависи от това как ти си вършиш работата. 

Ако си мислиш, че учителят ти е строг и взискателен, може би е такъв и към себе си. Не пропускай, че един взискателен учител може да те научи на много, ще ти помогне да разбереш в кои области имаш интерес и къде си заслужава да си отдаден

Не забравяй, че има предмети, които ще ти харесват и такива, които ще са ти безинтересни. Това е нормално, не се опитвай да си пръв навсякъде. Разбери кои занимания те вдъхновяват и разгърни потенциала си в тази посока.  

Не приемай лично чуждата взискателност, приеми го като мотивиращо предизвикателство, което ще те срещне със скритите ти способности и заложби.




5. Да пече сандвичи в „Макдоналдс” не е под достойнството на никого. Прадедите ни биха нарекли такава работа – всъщност всяка работа – „отличен шанс”.

 
Не всяка работа е отличен шанс, но подготвяйки се за работата-мечта, може да си съставиш план за действие, който преминава през други работни места. Приеми това като стъпка по пътя, без да забравяш главната дестинация.







6. Не бързай да обвиняваш родителите си за всеки свой неуспех. Не хленчи и понасяй несгодите си, като се учиш от тях. 

Част от нас винаги ще иска да обвини някого за несполуките. Бъди наясно с това и го очаквай. Следващият път, когато ти се прииска да обвиниш някого или дори себе си, помисли какъв е смисълът и какво ти носи това.  

Хората, които постигат най-много в живота си не губят време за празни обвинения, нито към другите, нито към себе си. Те използват всяко нещо, дори несгодите като стъпало към един по-добър живот, разбиране и развитие. Помисли какво ти носи тази наглед неприятна ситуация и извлечи полза от нея. 

Открий поуката и не забравяй, че понякога най-големите подаръци на живота идват в изненадваша форма или с кофти опаковка. Отвори своя подарък.




7. Преди да се родиш, майка ти и баща ти не са били скучните, сиви хорица, каквито ти се струват днес. Те са станали такива, защото са печелили пари, за да е безоблачно детството ти, за да са изпрани дрехите ти и да има кой да изслушва безкрайните ти тиради колко си велик. Затова преди да тръгнеш да спасяваш амазонските гори от алчното поколение на своите родители, се опитай първо да си подредиш стаята. 

Родителите ти са хора и никой не е безгрешен. Не се обвинявай, че те са станали такива заради теб. Те са станали такива заради себе си. Станали са такива, заради изборите които са направили – добри или лоши, подходящи и неподходящи. Отдели време, за да поговориш с тях, за трудностите, които са имали и за грешките, за които най-много съжаляват, за изборите, с които най-много се гордеят – това ще ти помогне и ще те подготви за това, което предстои за теб. 

Може би не предполагаш какви неща са им се случвали! Не ги обвинявай и не ги съди – защото ти предстоят такива избори и подобни ситуации, в които ти ще попадаш и не се знае дали ще се справиш по-добре. Вместо това, постарай се в своя живот да не повтаряш грешките им. 

Изпозлвай наученото, видяното и разбраното, за да създадеш своя живот и този на близките си още по-пълноценен и щастлив. Пред теб ще има много ситуации, в които ти ще трябва да правиш избори и тези избори ще създадат и теб като човек и личност. Не подценявай всеки малкък избор по пътя си, защото той те създава такъв/такава, каквато ще си след 20,30,50 години. Не обвинявай родителите си за живота, който имат, ако той не ти харесва. Вместо това създай твоя живот, такъв какъвто ще ти харесва. Може преди това да си подредиш стаята ;)




8. Училището ти отмени разделянето на децата на победители и неудачници, но животът не го е направил още. В някои училища вече не слагат лоши оценки и разрешиха на учениците да правят контролните си колкото пъти си искат. Това няма нищичко общо с онова, което се случва в реалния живот. 

Открий сферите и заниманията, които са важни за теб и работи върху тях. Не се сравнявай с другите, сравнявай се със себе си и своя собствен план за развитие и реализация. Все пак, знай, че много хора ще се сравняват с теб, ще ти поставят оценки и това в живота се нарича конкуренция. Позволи конкуренцията да те мотивира да показваш най-доброто от себе си.





9. Животът не е разчертан на семестри, летни ваканции в него няма и много малко работодатели са готови да ти помогнат да търсиш собственото си „аз”. Ще се наложи да го правиш в свободното си време.

Както се казва, посади сам цветята в градината си, не чакай случаен букет. Поеми отговорност за живота си, вместо да очакваш, че някой ще се пиогрижи за теб. За да имаш свободно време за нещата, които искаш и обичаш, от сега създай своя план и действай в посока финансова независимост, лична и професионална реализация.





10. Не бъркай реалния живот с това, което дават по телевизията. В живота на хората им се налага да прекарват по-голямата част от времето си не в кафенето, а на работното си място. 

Разбираш ли вече защо е важно да откриеш силните си страни и да работиш върху тях? Открий заниманията, които те вдъхновяват и в които си добър, за да откриеш работата, която изразява и те прави щастлив/а. Голяма част от живота на хората преминава в работа и е добре да знаеш това, за да избереш правилното за теб.  

Конфуций казва „Намери си работа, която ти харесва и няма да ти се налага да работиш”.






11. Поддържай добри отношения със зубрачите-очилатковци. Един ден може да работиш за такъв. 

Уил Смит казва „Не преследвай хората. Бъди себе си, прави твоите неща и работи здраво. Подходящите хора – онези, които наистина принадлежат към живота ти – ще се появят. И ще останат.”

Изтощаващо е да поддържаме взаимоотношения със хора, които не искаме или са неподходящи за нас. Затова не го прави на всяка цена. Ако хората са подходящи, дали са зубрачи или очилатковци не е от значение. От значение е да поканиш в живота си подходящите хора, без да им слагаш етикети. Дай шанс на тези, които не познаваш, могат да те изненадат.



Харесват ми думите на Роджър Бейкън: 

„Съществуват четири огромни препятствия по пътя към истината.Те пречат на всеки умен човек и трудно му позволяват да стигне до истинската мъдрост. Те са: примерът на жалък и недостоен авторитет; упорството на навика; мнението на невежествената тълпа и прикритието на собственото незнание с привидна мъдрост.”


Моите мисли по темата:

1.  За да успееш в живота открий авторитет/учител/ментор, който да те вдъхновява и който да е постигнал или е по пътя на постигането на това, което желаеш за себе си.






2.     Навикът е мощно средство, което може да те издигне високо или да те зарови много дълбоко. Затова изгради правилните навици в живота, взаимоотношенията и развитието си, които ще те отведат към целите и мечтите ти. Всяко нещо, което правиш се превръща в навик, когато го повтаряш, затова внимавай и подбирай.



3.  Не се подвеждай по мнението на всеки. Някои хора мислят мнението си за правилно само защото е популярно. Това, че много хора мислят грешно, не прави едно нещо правилно или вярно. Поставяй нещата под съмнение. Не вярвай на нещо, само защото много хора мислят или правят така.



4.    Иска ни се да вярваме, че сме напред с материала, че имаме всички отговори и загадки пред нас не съществуват. Колкото повече научаваш и отговори откриваш, толкова повече въпроси се появяват. Не се опитвай да убедиш себе си или някого друг, че разполагаш със всички отговори, защото така се затваряш за онова, което ти предстои да научиш и разбереш. А ти предстои да преживееш и научиш много. Твоето пътуване тепърва започва. Позволи му да се случи. 
  


___________________________________________________________________________
Ако публикацията ви харесва, натиснете Like или я споделете чрез бутоните по-долу. За да получавате новини и публикации от този блог, включете се в e-mail бюлетина ТУК. Ще се радвам да чуя вашите мисли по темата или вашата история игледна точка, затова оставете коментар. 


Още интересни публикации:



You may also like

4 comments:

  1. Чудесна статия, прочетох я на един дъх. "Случайно" попаднах на блога ти и още с първото прочетено нещо те харесах :)Харесаха ми не толкова съветите на всеизвестния Бил Гейтс, колкото твоите тълкования по темата.Съгласна съм с всичко, което мислиш.
    Но се питам от доста време как човек да си намери подходящия авторитет, който да го вдъхновява, защото за мен безспорно е вярно това, че "човек расте стремейки се нагоре" или "гледайки към върха"...(съдя от други примери в живота си ).До момента не ми се е случило. А искам да го открия. Да го чувствам близо до мен със световъзприятието си и да ме вдъхновява. Според дзен-будистката поговорка - когато ученикът е готов, се появява и учителят. Да смятам ли, че все още не съм готова, в смисъл не съм достатъчно израстнала и осъзната, за да се появи моят Учител? Ще ми е интересно да разбера какво мислиш за това...
    Благодаря ти за статията, продължавай в същия дух! Аз продължавам да чета по-нататък в блога ти...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Анонимче :)

      Благодаря ти за хубавите думи! За мен е истинско удоволствие да споделям пътуването си с хора, които са на моята "вълна" ;)

      Подходящият авторитет/водач/учител е нещо като истинският приятел - нещо много ценно; не се открива лесно; често се заблуждаваш, че си открил такъв; но в крайна сметка си заслужава търсенето, защото е истинско съкровище. Може би има път, който трябва да изминем преди да познаем своя водач, за да можем истински и от сърце да го последваме в предстоящото пътуване. Макар да са рядкост тези пътеводни светлини, мисля, че се откриват пред нас когато сме готови да ги последваме.

      Има и една друга идея. При нея учителят не е конкретен човек. Метафорично погледнато всеки човек и всяка ситуация може да ни бъде учител, ако имаме сетивото да го усетим и разберем. В по-общия материален смисъл, учителят е конкретен човек. Един от начините да го срещнем и като решим какво искаме за живота си и открием примери за личен успех, които да последваме - например искам да бъда актриса, откривам успешни актриси, чета биографиите им, гледам филмите им, запознавам се с тези, които ме впечатляват и черпя опит, идеи, вдъхновение.

      Интересно е, че споменаваш будистката поговорка, аз също се сетих за нея ;)

      С най-добри пожелания!
      Мария

      Delete
  2. Mnogo mi haresa statiqta. Bil Gates e angajiran s dosta socialni proekti. Bih iskal da ne vqrvam, 4e toi e pisal tezi 11 pravila, makar da ima istina v tqh. Spored men Va6ite otgovori sa istinskata 'Istina' za dobyr i dostoen jivot. Blagodarq!!!

    ReplyDelete
  3. Благодаря!

    Мисля, че дори когато не сме съгласни с някого и неговите правила, точно това може да ни доближи до нашата собствена истина и дори до откриването наши собствени правила :) Нека си пожелаем всяко нещо, което срещаме по пътя си да ни носи познание и да отваря пред нас нови врати.

    Весели празници! :)

    ReplyDelete

Какво мислиш ти? Остави коментар: