Търси в този blog

Откъде идват проблемите - откровения на Ошо за проблемите, съвършенството и медитацията


Няма проблеми. Никога до сега не съм се срещал с истински проблем - с нито един до този момент. А трябва да съм изслушал хиляди хора с техните хиляди проблеми. Все още не съм се срещал с нито един действителен проблем. А не мисля, че това някога ще се случи - защото истинският проблем не съществува. "Проблем" е нещо изкуствено създадено.  

Съществуват ситуациите: проблемите не съществуват. 


Проблемите са твоите интерпретации на ситуациите. Една и съща ситуация може да не се превърне в проблем за един човек и да стане проблем за някой друг. Така че от тебе зависи, дали ще възникне проблем или няма да възникне - проблемите не съществуват: Те се намират в психиката на човека.
Следващият път, когато имаш някакво затруднение, което трябва да решиш, наблюдавай. Застани отстрани и
разгледай проблема. Наистина ли съществува или е създаден от тебе?

Разгледай го задълбочено и в един момент ще откриеш, че той не се задълбочава, а изчезва; става все по-малък и по-малък. Колкото повече енергия отделяш за наблюдение, толкова повече се смалява той. Настъпва един момент, в който той изчезва, а ти се смееш от сърце. По което и време пред тебе да възникне проблем, просто го разгледай. 

Проблемите са фикции, те не съществуват. Обиколи отвсякъде проблема, погледни го от всички възможни ъгли - как така съществува? Той е призрак! Ти го желаеш, затова е възникнал. Стремиш се към него, затова е тук. Каниш го, затова идва. Но хората не са доволни, ако им кажеш, че техният проблем не е проблем - не остават доволни. Чувстват се зле. Ако изслушаш проблемите им, се чувстват добре. Ако им кажеш: "Да, това е много голям проблем", те са много щастливи. Затова психоанализата е станала едно от най - важните неща през този век.

Следващият път, когато имаш проблем, се вгледай в него, разгледай го много сериозно. Няма нужда от някакъв анализ; не го анализирай, защото анализът е начин за отклоняване на вниманието. Когато започнеш да правиш анализи, не се вглеждаш в проблема. Започваш да питаш, защо? Откъде? Как се появи? Ще се изненадаш от това, че разглеждайки го задълбочено, той започва да изчезва. Продължавай да го разглеждаш и той ще си отиде.

Проблемите не съществуват. Ние ги създаваме - защото не можем да живеем без проблеми. Това е единствената причина, поради която имаме проблеми. Да имаш проблем, означава да си зает с нещо. Чувстваш се добре; има какво да правиш. Помисли само: някой ден идва Бог и казва: - Никакви проблеми вече - край! Всички проблеми са решени. Какво ще правиш? Помисли за този ден. 

Хората ще бъдат озадачени; ще се нервират на Господа. Ще кажат: - Това не е блаженство! Какво ни предлагаш да правим сега? Никакви проблеми?  В един момент енергията няма накъде да се движи: чувстваш се парализиран. Проблемът е твоят начин да живееш, да вървиш за някъде, да продължаваш, да се надяваш, да желаеш, да мечтаеш. Проблемите ти дават толкова много възможности, да си зает с нещо. 

А да си незает или да си способен на незаетост, е това, което аз наричам медитациянезаетият ум, който се наслаждава на мига на незаетост, е медитативният ум. 

Започни да си осигуряваш по няколко незаети момента и след като си им си се радвал, ще осъзнаеш факта, че проблемите са създавани от тебе. Защото не можеш да се наслаждаваш на незаетите мигове. По този начин проблемите запълват празнината. Животът изобщо не е проблем - той е една мистерия, която трябва да се изживее и на която да се насладиш. Проблемите се създават от тебе, защото се страхуваш, да се радваш на живота и се страхуваш, да живееш живота. Проблемите ти осигуряват защита - срещу живота, срещу радостта, срещу любовта. 


Разгледай проблемите и ще разбереш, че те просто са една фикция. А дори и да имаш проблеми и да чувстваш, че са реални, пак казвам, че всичко е наред. Защо казвам, че всичко е наред? Защото в момента, в който започнеш да чувстваш, че всичко е наред, проблемът изчезва. В момента, в който кажеш на проблема, че с него всичко е наред, преставаш да го подхранваш с енергия. Ти си го приел! В момента, в който приемеш проблема, той вече не е проблем. Един проблем може да бъде проблем, само когато го отхвърляш, когато казваш, че не трябва да е така... а той е. Тогава проблемът укрепва. 

Аз съм съвсем обикновен, точно какъвто си и ти. Единствената разлика между мене и тебе е, че ти не казваш окей на себе си, а аз съм казал едно абсолютно окей на себе си - това е единствената разлика. Ти непрекъснато се опитваш да докажеш себе си, а аз не се опитвам да го направя. Казал съм: Несъвършенството е начинът на живот. Ти се опитваш да бъдеш съвършен, а аз съм приел моите несъвършенства. Това е единствената разлика.  Затова нямам никакви проблеми. Когато приемеш своето несъвършенство, откъде може да се появи проблемът? Когато, каквото и да се случи, казваш: "всичко е наред", откъде в такъв случай може да се появи проблемът? Проблемът възниква от твоето неприемане. Не можеш да приемеш своя начин на живот, оттук и проблемите. А никога не приемаш своя живот, затова винаги ще има проблеми. Можеш ли да представиш себе си един ден приемащ, тотално приемащ своя начин на живот? Ако можеш да си представиш, тогава защо да не го направиш точно сега? Защо да чакаш? За кого? За какво?


Аз съм приел своя начин на живот и на момента всички проблеми изчезнаха. На момента всички грижи изчезнаха. Не защото станах съвършен, а защото започнах да се наслаждавам на своето несъвършенство. Все още никой не е станал съвършен - защото да станеш съвършен, означава да бъдеш напълно умъртвен. Съвършенството е невъзможно, защото животът е вечен. Съвършенството е невъзможно, защото животът продължава и продължава - той няма край. Винаги ще имаш ограничения и винаги ще има ситуации, в които, ако искаш да създадеш проблеми, незабавно ще ги създадеш.


източник: Ошо, Медитация Изкуството на екстаза 

__________________________________________________________________________

Ако публикацията ви харесва, натиснете Like или я споделете чрез бутоните по-долу, включете се в e-mail бюлетина ТУК. Ще се радвам да чуя вашите мисли по темата или вашата история и  гледна точка, затова оставете коментар. 

Още интересни публикации:

 




You may also like

6 comments:

  1. Нима всичко в живота е проблем?
    Нима стремежа, себе познанието,любовта,съпътстващите ни трудности ни пречат?
    Не харесвам повечето дълбоко-смислени учения именно защото ни отделят от реалността и водят ума ни по заобиколни пътища, които смятам за погрешни. Понякога проблема не изчезва просто така, може да започнем да го приемаме по-лесно, но не и да го премахнем. Можем да бъдем силни без да си въобразяваме, че сме отстранили някоя пречка. Можем да се борим без да мрънкаме. Мрънкането не увеличава проблемите, просто пречи да бъдат решени.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Анонимен, здравей ! Според Ошо и горния текст "проблемите не съществуват". Не само че не всичко в живота са проблеми, а "проблем" физически и обективно няма. "Проблем" е небалансираното ни "пречупване" на света и действителността през собствената ни крива призма, перспектива, психика. Един вид счупената ни психика оптразява счупен свят. Мисля, че текстът дава интересна перспектива, разбира се не изчерпва великата тайна на живота, защото животът не може да бъде обяснен, прочетен, написан. Той трябва да се изживее :) А за мрънкането и самосъжалението - съгласна съм, и поздравления :)

      Delete
    2. А защо да вярвам, че психиката ми е счупена? Разбира се има хора, които са различни, но не всяка психика е повредена. Знам това, защото го научих.
      Има едно нещо, което не бих си позволил да отрека и то е най важното, което прочетох: "...защото животът не може да бъде обяснен, прочетен, написан. Той трябва да се изживее."
      И да, според Ошо проблеми не съществуват, ние сами си ги правим. Но това е само един възможен поглед, от един определен ъгъл на познанието. Защото има проблеми и те са в нас, понякога са субективни възприятия, а понякога са независещи от нас. Нашия ум може да управлява целия ни живот, но не и целия свят.
      Най искрени пожелания и успех!

      Delete
    3. Grv, добър въпрос. Всъщност да вярваш, че психиката ти е счупена вероятно няма да е полезно. Но пък и не е нужно да вярваш, че психиката ти е счупена, дори и според Ошо. Текста отразява идеята, че ако нещо е "счупено" в живота ни и го изживяваме като проблем, обикновено "счупеното" е в нас и ние го проектираме навън. Може би ти не си съгласен с тази идея, може би си. Това е въпрос на избор (или пък минал опит ? възприятие на света в следствие на травмите ни, интелекта ни ? познанията ни ? страховете ?) Все пак, ако всички мислехме и виждахме еднакво нямаше да има развитие, прогрес, смисъл и радост от човешките взаимоотношения :) Благодаря ти за коментара, радвам се, че мога да споделям и общувам с мислещи хора :)

      Delete
  2. Не мога да спра да се усмихвам....чудесно попадение...синхроничност....,каквото и да е,но ми достави удоволствие.Благодаря ти Миме:)
    Толкова лесно се възприема от Ошо.Именно обективността е решението на всеки един проблем.В това се състои наблюдението...и постепенното му стопяване. Да се научим да приемаме и да се оставяме на потока...било той емоционален...интелектуален или чисто физически...- вероятно това е основният урок, който трябва да научим на Земята...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Анели, радвам се, че ти харесва :)И мен ме хвърли в размисли ...

      Delete

Какво мислиш ти? Остави коментар: