Търси в този blog

Няколко изпитани съвета за по-ефективна почивка


Всеки има нужда от почивка. Но можем ли да си почиваме ? Знаем ли как ? Повечето от нас смятат, че умението да си почиваме е едва ли не вродено, но фактите говорят друго. 

Според национално изследване на условията на труд в страната, 1/3 от българите са работохолици. 

Неумението да си почиваме доказано води до емоционално изтощение, деперсонализация и понижаване на личните достижения. Защо е толкова трудно да си почиваме ?



Страхът, че ще ни помислят за мързеливи ? Че ще "изгубим" няколко часа в почивка, след като можем да свършим това или онова ? 


Моят съвет към всеки, който желае да подобри качеството на работата си е първо да повиши качеството на своята почивка. А как да си почиваме по-ефективно ? Един от любимите ми митове за почивката е митът, че почивка значи да правим нещо, което обичаме. Всъщност почивката не е точно това. Ако обичаме работата си, да си почиваме с още повече работа ли? Значи не е това. 

Ако ходим всеки ден на фитнес и натоварваме определена мускулна група, да кажем мускулите на ръцете, почивка в този случай ще бъде да натоварим друга мускулна група, например на краката. Ако всеки ден вършим еднообразна работа или се натоварваме с определени задачи, физически или психически, почивката е смяна на натоварването. Почивката не е фактор, че сме мързеливи или че не сме достатъчно силни да се справим с още натоварване, а начин да се възобновим и повишим резултатите си в съответната сфера.

Например, ако работата ви или основното ви натоварване през деня е да стоите през компютър, то идеалната почивка за вас определено не е да е да се приберете в къщи и да седнете пред компютъра! Освен ако не искате след време да се изтощите физически и психически. И така, какво е почивката ? Почивката е нещо много лично и индивидуално. Това, което е почивка и възобновяване за един, е вредно и изтощително за друг. Почивка е да се смени натоварването, което означава, че в посочения случай почивката за вас ще бъде всичко, различно от седене и компютър.



За да конфигурирате най-добрата и ефективна за вас почивка, помислете за най-честите натоварвания през работния ви ден и ежедневието - какво правите най-често? Например, ако ежедневието ви е в офис сред бюра и техника, вашата перфектна почивка ще бъде сред обратното на бюра и техника, например природата - отделете час или два за разходка в парка, планината, или поне 10 минутна медитация на тема природа. Ако нямате възможност да бъдете навън, има чудесни релаксиращи клипове и музика със звуци от природата. Ако ежедневието ви е свързано с динамика, физическа активност, то във вашата почивка задължително трябва да има физически комфорт и релакс, може би масаж, сауна. Може да замените натоварването с такова от психическо естество - четене на книга, решаване на логически задачи, игри, шах. Ако пък ежедневието ви е пропито с психическо натоварване, решаване на проблеми, то почивката ви може да се състои от физическа активност - разходки, фитнес, спорт, плуване, йога, танци.


Промяната на всяко нещо, с което е наситено нашето ежедневие е равносилно на почивка. Например, ако прекарвате по-голямата част от деня си в пространство с бели и зелени цветове, почивка за вас би било да постоите малко в една оранжева стая. Ако работите в кол център и приемате по 200 обаждания дневно, почивка за вас е да помълчите или да останете сам за няколко часа, с изключен телефон. Ако по цял ден седите на бюро, за разнообразие може да се поразходите, да потичате, да покарате колело, да потанцувате или да почистите вкъщи, да подредите мебелите според фън шуй, просто да се раздвижите. Това разнообразие е изключително важно за организма. Ако повече от 5 часа на ден четете доклади или пишете документи, то дори най-хубавата книга не е най-добрата почивка за вас в момента. Пробвайте с разходка сред природата или поне си пуснете филм за живота в океаните или някоя приказна дестинация, която искате да посетите. 

Ако в ежедневието ви се налага да сте много сериозни, разпуснете с комедия или весела компания, в която няма нужда да следвате протокола и можете да се позабавлявате, дори да кажете някоя глупост без последствия. Смейте се, разкрийте друга страна от себе си. Всички искаме да сме добри във работата си, но да се пренатоварваме със нея няма да подобри качеството, а по-скоро ще го влоши и ще изпие ресурсите ни за справяне с нея. Добрата и ефективна почивка ще възобнови силите ни и ще ни подготви за нови предизвикателства.


А вие как обичате да си почивате ? :)

________________________________________________________________________
Ако статията ви е била полезна, натиснете Like, споделете я или оставете коментар чрез бутоните по-долу. Благодаря ! :) 



You may also like

No comments:

Какво мислиш ти? Остави коментар: