Търси в този blog

Метод на саморегулиране

Мисля, че най-хубавите книги са тези, които помагат на човек да се самоусъвършенствува.

Хасай Алиев




В книгата си Ключ към себе си (Етюди за саморегулирането) Хасай Алиев отговаря на интересни въпроси, свързани с ползите от състоянието на транс, медитация и хипноза. Изпозлвайки познанията за тези феномени, се извежда система, чрез която човек сам и независимо от други хора или средства, да се въведе в състояние на транс, като нарича това саморегулиране.

КАКВО МОЖЕ ДА ДАДЕ САМОРЕГУЛИРАНЕТО ЛИЧНО НА ВАС

Ако сте се уморили след напрегнат умствен или фи­зически труд, а за почивка или сън няма подходящи ус­ловия и време, с помощта на саморегулирането вие мо­жете бързо да възстановите силите си. Дори, ако е не­обходимо, без да напускате работното си място.

Саморегулирането може да ви послужи не само за интензивно възстановяване на силите, но и ...

за ефективно настройване към предстояща дейност. С помощта на саморегулирането психиката и организмът без уси­лие се превключват от един вид дейност към друг, не­утрализирайки бързо остатъчните реакции от минали събития. То е полезно и за освобождаването от различ­ни отрицателни емоции и преживявания, които ви пре­чат да се настроите за определена дейност.

Ако ви предстои усвояването на професионални или каквито и да било други навици, саморегулирането ще го ускори. Освен това, използвайки саморегулирането, можете да неутрализирате старите стереотипи, които пречат на новата ви работа, да се пренастроите в нуж­ната посока, а при необходимост — да ги възстановите. С помощта на саморегулирането може успешно и бързо да се усвои всеки нов вид дейност — от балета до тре­нировката на организма за предстоящ космически полет.

Саморегулирането ще ви помогне по-малко да боле­дувате, да поддържате добра работоспособност, а в случай на необходимост — да мобилизирате всичките си сили за рекорден скок или за преодоляване на стре­сови състояния и депресии. Владеейки навиците на саморегулирането, вие ще можете да помогнете на своя лекар при лечението на всеки свой недъг, като но негов съвет изпълнявате съответните психофизиологически упражнения и психотерапевтични самовнушения. С по­мощта на саморегулирането се увеличават защитните сили на организма, което от своя страна засилва ефек­та от другите видове лечение, осигурявайки комплексен характер на лечебния процес.

Саморегулирането ще подпомогне силата на волята ви, ако желаете да се откажете от пушенето или от други вредни навици.

Това е инструмент, с помощта на който вие можете да развивате своите волеви, творчески и адаптивни (защитно-приспособителни) възможности в желаната от вас насока.

От ранна възраст вие желаете да овладеете себе си, да започнете живота поновому, да станете господар на своите думи и постъпки, да бъдете конструктор на своя характер. Ако сте способни да имате и да създавате идеали, саморегулирането е този ключ, който ще ви помогне да настроите целия си организъм за тяхното по­стигане, това е метод за самоорганизиране в съответ­ствие с желаните цели.

ИМА ТАКОВА ОСОБЕНО НЕУТРАЛНО СЪСТОЯНИЕ

Вселената се разкрива в хармонията на разума с душата — това не е просто фраза




За да управлявате своя вътрешен биоавтомат, т. е. за да го приведете в режим на „ръчно" управление, е необходимо да намерите това неутрално състояние на мозъчните механизми, чрез което е възможно да пре­включвате дейността на вътрешните системи на орга­низма по свое съзнателно усмотрение.

Има такова особено състояние, при което леко и свободно се диша. Като че ли всичко в тебе се осво­бождава. Трудно е да се изрази с думи. Всеки може да го чувства различно. То е удивително приятно, в него се осъществява хармонизация на организма, уста­новява се равновесие между душата и тялото.

Главата в такова състояние като че ли е „празна", в нея има бездна, незапълнена от нищо; няма мисли, не ти се иска да обръщаш внимание на нищо. Цялото тяло почива, събира сили. Признаците на това състоя­ние възникват понякога от само себе си. Например ко­гато човек е много уморен и седи като вцепенен, без­смислено отправил поглед в една точка. Тогава мозъ­кът включва защитно-възстановителната си реакция, превключва се от изразходване на сили към тяхното натрупване.

Или например когато у бегача състезател се появява „второ дишане": дишането става по-леко, тялото се усеща необичайно леко, бягането става приятно и ти се струва, че можеш да бягаш безкрайно. Тогава под въздействието на критичното натоварване рефлекторно-автоматично се включва особено възстановително състояние, привежда се в действие щадящ организма механизъм — режим на икономично използване на енергията.

Това е състояние на вътрешен комфорт, когато се отваря естествено свободно дишане. Същността му се състои в това, че хармоничното дишане при човека се осъществява в много икономична структура, по-близо до повърхността. Човек, овладял това дишане, става по-здрав. Но за съжаление не на всеки се удава да диша така.

Не е важно по какви причини и с помощта на как­ви методи възниква това особено психофизиологично състояние, но веднъж възникнало, то възстановява из­тощените или нарушени нервно-психически или физиологически функции, лекува и подмладява организма.

Това удивително животворно състояние има много определения; медитация, Великото Нищо, нирвана, дзен, мистично състояние, самохипноза, автогенно вглъбяване..-. Независимо от различните методи за постигане на това състояние (което ние наричаме съ­стояние на саморегулиране) същността му е една и съща. Различни са само методите за неговото пости­гане и насочеността на практическото му използване.

Понякога в състояние на саморегулиране възникват удивителни усещания. Появява се не само естествено дишане, но и необичайно усещане за блаженство, ду­шевна еуфория, иска ти се да пееш, да летиш. Като че ли камък ти е паднал от плещите. Празник на ду­шата. И след това — главата е бистра, ясна, от пре­дишната умора или преживявания няма и помен. Имаш желание за работа, иска ти се да пишеш стихове, ки­пиш от енергия.




В това състояние на мозъка (който, както устано­виха биохимиците, е също жлеза) се изработват жизнено важни за нормалната дейност на организма хор­мони и т. нар. ендоморфини — вътрешни наркотици. Те създават основа за положителни емоции, влияят те­рапевтично върху нарушената работа на органите, участ­ват във вътрешните механизми за адаптация и обезболяване.

По своята природа човек се нуждае от време на време от душевно разкрепостяване, от самообновяване на океана на своя вътрешен живот, от свободна самоизява.

Ако той е психологически потиснат, не е сво­боден, той е склонен към изкуствени начини за раз­крепостяване: душата иска цигари, вино, наркотици. Освен това отиснатостта води не само до неврози, но и значително повишава чувствителността на човека към външни психични влияния: към чуждия авторитет, сте­реотипа, командата, т. е. връща го към стадия на био-автомата.

Изкуственият наркотик потиска изработването на аналогични органични вещества в организма. Поради това се образува патологичен порочен кръг: абстинентният синдром (махмурлук), ужасяващите болки при наркоманите са причинени от потискането на произ­водството на вътрешни аналгетици.

Един наркоман, усвоил саморегулирането, започна да прилага това състояние, за да предизвика у себе си душевна еуфория, без да прибягва до наркотици. Ско­ро той успя да се избави от наркоманията. Същият опит бе проведен след това с алкохолици, които по съ­вет на лекаря, вместо да приемат алкохол, възпроиз­веждаха по памет у себе си с помощта на саморегу­лирането състояние на опиянение или по-точно пре­дизвикваха у себе си усещане за душевен комфорт, уве­реност в собствените си сили, вътрешна свобода, добро настроение, които са изпитвали в състояние на опияне­ние. По този начин у тях се стимулираше изработва­нето на ендоморфини, което им позволяваше да се из­бавят от пагубната страст. Тази практика послужи ка­то основа за създаване на оригинална методика за ле­чение на алкохолизма чрез саморегулиране.
Да се опише с думи самото състояние на саморегулиране е много трудно. То трябва да се почувства. Така както е трудно да накараш йога да опише състоя­нието нирвана. Той може да ви даде препоръки как да влезете в това състояние: съсредоточете се доколкото можете върху пустотата, която ви заобикаля; оста­вете се да ви погълне, влезте в нея със съзнанието си; тази пустота да погълне, да обхване целия ви мозък... (това е от практиката на шахти — вглъбяване Нищото). А ето как йога описва състоянието самадхи: това е състояние на екстаз, при което връзката с външния свят се нарушава; това е поредица от състояния на ума, които все повече се опростяват до състояние на несъзнателност.

Но нима това може да ви даде представа за бла­женството на освобождаването, ако никога не сте изпитвали подобно чувство? Изобщо да се опише на професионален език всяко усещане е необичайно сложно. То е достъпно само за изтъкнати художници на словото. А в нашия случай е възможно само доколкото много хора са изпитвали непроизволно или с помощта на специални тренировки аналогични усещания. Който не ги е изпитал, не можеш да му обясниш. Но хората трябва да се просвещават, тъй като липсата на информация в тази област е опасна.

Това е все едно атеист, който никога не е изпитвал чувства на молитвена благодат, да убеждава вярващия, че няма бог, без да разбере, че при общуването с бога за вярващия настъпва божествено състояние на хармония.

Една жена, която съвсем неотдавна показаха по телевизията в група завършващи курса по саморегулиране, след автомобилна катастрофа попада в травматологичното отделение на болницата. Лекарите били предупредени, че болната е способна да се справи без обезболяващи медикаменти (тя имала тежко счуп­ване на дясната ключица и на две ребра). Цялата в гипс и бинтове, със страдалческо изражение на лицето, тя отказвала да се справи с болката: „Няма да мога, няма да се справя. Направете ми инжекция! На­края се съгласила, но при условие, че лекарят, който я е научил на саморегулиране, ще стои до нея. И аз стоях! Тя мигновено изпадна в нужното състояние, не след дълго болката изчезна, тя цялата се преобрази, отвори очи, веднага посегна към огледалото си и за­почна да се разкрасява. Жена! Хората са свикнали ре­дом с тях винаги да има началник, ръководител., Отучили са се да вярват в себе си. А тази вяра тряб­ва да се укрепва. Необходимо е да се учим да уп­равляваме себе си. Затова е нужно и саморегулирането — като инструмент за самосъзидание.

И ако религията възпитава в човека вяра в бога, в това, че без божията воля нито един косъм няма да падне от главата му, науката за саморегулирането е призвана да разкрие пред човека вярата в собст­вените му възможности (което, разбира се, в никакъв случай не съперничи с религиозния светоглед).

В какво се състои същността на особеното състоя­ние? В съюза на душата и тялото. Това е връзка на духовното с материалното. На езика санскрит съюзът на психиката и физиологията така и се нарича — „йо­га", т. е. съюз.

Вътрешният съюз — това е опорната точка. Овла­дявайки я, можем, без да дочакваме възникването на критични натоварвания и преумора, да включим у себе си процесите на възстановяване. В това състояние организмът е подвластен на волята. Достатъчно е да пожелаеш ръцете ти да олекнат — и те стават леки като крила на птица; да дишат с пълни гърди — и за­почваш леко и свободно да дишаш; да намериш прохлада в горещината — и горещината отстъпва; реша­ваш да се успокоиш — и се успокояваш.

Когато барон Мюнхаузен казал, че се е измъкнал от блатото, дърпайки собствената си коса, той навярно е имал предвид саморегулирането. А както е известно, баронът винаги е казвал само истината.

ФАЗОВО СЪСТОЯНИЕ

И така в особеното състояние всички системи, свързани с мозъка, като че ли се деблокират (както в скоростна кутия — да ме извинят колегите за подобно сравнение) и са готови за нови превключвания в зависимост от командата — волевата установка. В това особено неутрално състояние човек изпитва приятна вътрешна празнота, изолираност от света и от себе си, душевно и физическо равновесие.



В неутралното състояние всичко наоколо се въз­приема равнозначно — няма съществено и несъществено. Не ти се иска да реагираш на нищо. Иска ти се да останеш в това състояние и да почиваш. Да по­чиваш толкова, колкото е необходимо на организма ти.

Да си спомним „безстрастността" на йогите. Време­то като че ли спира. Сякаш изобщо няма време. На­стъпва равновесие. Дишането е естествено, отворено, свободно, леко и равномерно.

Това приятно равновесие е състоянието, при което си почиват душата и тялото. Но в същото време организмът се намира в състояние на повишена готов­ност да изпълни всяко желание, силно чувствителен е към всяко волево усилие: пожелаваш например да из­питаш всичко, което е свързано с разходка с велоси­пед или с плуване в река — ръцете и краката ти изведнаж започват да действат, съответно се изменят ри­тъмът на дишане и работата на сърцето, възниква усе­щане за вятър, брулещ лицето ти, или за вода, плиска­ща се около него, даже могат да се чуят гласовете на птици, които пеят върху появилите се сякаш от никъде дървета.

Какво е това особено неутрално състояние, при кое­то подобно на скоростен лост можеш само с усилието на волята да превключваш вътрешните процеси на организма? И възможно ли е това изобщо?

Възможно е! Това особено състояние на съзнание­то (по-точно на психиката, а още по-точно — психо­физиологичното състояние) отдавна е известно като хипноза.

Известният автор на автогенната тренировка И. Шулц също мечтаел да създаде система, с помощта на която човек би могъл да управлява своето вътреш­но състояние. Шулц раз­питвал хората, изпитали влиянието на хипнозата, и отделил три главни според него усещания: усещане за общо отпускане, усещане за топлина и усещане за те­жест в тялото.

Убедени сме, че природата на механизма както на хипнозата, така и на саморегулирането е единна и тази гледна точка бе потвърдена експеримен­тално и практически, доказателство за което са хиля­дите хора, конто бяха обучени по новия метод за саморегулиране с помощта на хипнотични внушения. Раз­ликата е в това, че след подобно обучение вече не е нужен хипнотизатор, а човек сам контролира и управ­лява своите хипнотични процеси. Разкриването на един­ната природа на тези уж противоположни механизми на мозъка ни даде възможност да се откажем от релаксиращата насоченост на саморегулирането и да из­ползваме неговите възможности в цялата им универ­сална пълнота, присъща и на обикновената хипноза. И съществуващият в областта на хипнологията опит непосредствено разкрива перспективите и възможно­стите на саморегулирането. Да, с помощта на саморе­гулирането човек може да прави със себе си всичко онова, което може да се извърши само с помощта на хипнотизатор, но го върши сам.

Нека се върнем обаче към нашето неутрално съ­стояние. Неговите признаци са ни известни не само във връзка с хипнозата, но понякога възникват и във все­кидневието ни. Да си спомним още веднъж как седим в моменти на умора, вцепенени и устремили поглед в една невидима точка. В глъбините на нашия мозък протича интимен процес на уравновесяване на психич­ните процеси, „прехвърляне" на енергия от по-напрег­нати към по-малко напрегнати участъци. Като че ли сме омагьосани — мозъкът си почива и възстановява силите си. В момент на умора тази реакция на мо­зъка се включва без нашето волево усилие — защитно-рефлекторно, автоматично.

С помощта на саморегулирането можем да се на­учим съзнателно да включваме тази защитно-възстановптелна реакция и тогава ще сме в състояние навре­ме да избегнем умората, да предпазим нервната си си­стема от изтощение, умело да поддържаме здравето и работоспособността си.

Признаците на особеното неутрално състояние въз­никват у нас винаги когато дейността на мозъка се превключва от един режим на работа към друг. На­пример непосредствено преди заспиване или сутрин в момент на събуждане възниква т. нар. промеждутъчно състояние, когато вече не спите и в същото време още не бодърствувате. Това преходно състояние между съ­ня и бодърстването е най-благоприятно за самовнуше­ния. Ако се обърнем към хилядолетния опит на рели­гиозното съзнание (религиозната медитация), ще забележим, че то се използва при молитвения ритуал.

От наша тясноспециализирана гледна точка приве­дената ситуация може да бъде анализирана по след­ния начин (без да претендираме за пълен анализ на яв­лението): прочитайки утринната си молитва, чрез са­мовнушение човек получава чувство на увереност, че е защитен от божието провидение, т. е. чувство на уве­реност в себе си. В него се включват съответните пси­хични процеси.

Това „полусънно" състояние притежава целебна стойност — психотерапевтите, практикуващи автогенна тренировка или други методи на самовнушение, препоръчват на своите пациенти да се научат да улавят промеждутъчното „полусънно" състояние и да го из­ползват за самовнушения. С помощта на саморегулирането може лесно да се научим на това.

„Полусънното" състояние е известно и в хипнологията, нарича се сомнолентност и характеризира пър­вия начален стадий на хипнозата, когато пациентът изпитва лека сънливост, вцепенение, нежелание да реа­гира на заобикалящата го действителност.

От само себе си се разбира, че ако овладеем неутралното състояние, ще овладеем вътрешната опорна точка, чрез която ще можем самостоятелно да прев­ключваме вътрешните си системи.

От научна гледна точка това неутрално състояние изглежда така. Нека си представим, че обикновено в мозъка се извършва процес на непрекъснато съпоста­вяне на конкуриращи се един друг сигнали: аз виж­дам предмета, докосвам се до него, потвърждава се зрителният образ, чувам звук при почукване по него и т. н. Тези сигнали, постъпващи от различни анали­затори (зрението, слуха) или потвърждават възприе­мания предмет, или го отричат. Системният анализ на взаимодействие с предмета удостоверява неговото на­личие, конфигурация и свойства.

Ако някой от анализаторите не потвърждава сиг­налите на друг анализатор, а му противоречи (да допуснем, че вашият палец преминава през чашата като през празно пространство), се включват други допъл­нителни анализаторни системи, проверяващи отново данните. Мозъкът си прави експеримент. Това е мо­делът на обичайното състояние за работа на нашия мо­зък.

При неутралното състояние такъв анализ няма. Всичко наоколо е равнозначно. Психиката на човека е подчинена на готовността да възприема действител­ността от определена, предварително зададена глед­на точка, от позицията на психологическата постанов­ка. Всички анализатори са включени в една насока — фа­за, настроени са на една вълна: от множеството сиг­нали мозъкът ще избира само тези, които потвърж­дават и реализират приетата установка.

Представете си, че в момент на генерализация на външен свят на човека, от многообразен, безкраен вътрешно се синтезира информация по предварително зададена тема — и се блокира всичко, което пречи!

Известно е, че психиката и организмът на чове­ка са обогатени от паметта на поколенията и от него­вия личен опит, но за съжаление ние не умеем пра­вилно да ги използваме. От време на време у човека се проявяват скрити сили и възможности (понякога в състояние на стрес), когато несъзнателно възникнала програма за дейност активизира целия функционален опит на организма, имащ отношение към установката. Академик В. Н. Черниговски пише: „Паметта — то­ва е свойство на целия организъм." Под думата цял следва да разбираме всички съставни елементи на ор­ганизма, започвайки от клетката. Оказва се, че тя притежава удивителните свойства да запомня всичко, което се е случило с нея през живота. Уболи сте си палеца — и тя го помни, опарили сте се — също пом­ни, ударили сте се — и това помни. Но изглежда най-забележителното е, че тя помни състоянието на здраве, в което някога се е намирала (ако в дадения момент нейните функции са нарушени, но самата тя е жива). Нещо повече, тя е готова и се стреми да реализира това състояние на здраве.

Условието за това е едно: човек да създаде съзна­телно фаза, в която да реализира стремежа на клет­ката към здраве.

Тук следва да уточним какво е фаза или фазово състояние. Това е целенасочено състояние, в което вме­сто множество конкуриращи се огнища на възбуда —доминанти — в структурата на кората на главния мо­зък се формира еднопосочен механизъм на организа­ция на психичната дейност.

Така например каквото и да прави, за каквото и да се опитва да мисли влюбеният младеж, всичките му мисли са насочени към предмета на неговото обожа­ние. Или пък ако в състояние на саморегулиране си дадете команда за топлина, то всички мозъчни меха­низми се преустройват в тази насока, докато при оби­чаен режим на мозъка съществуват конкуриращи се сигнали.

И ако обсъждахме въпроса, кое е първично — ду­хът или материята, то в режима на саморегулиране те са единна, диалектически неразривна същност. Съюз на душата и тялото. Хармония. Йога.

Един мой познат философ ми каза, че в бъдеще, при едно по-съвършено общество ще бъде преодолян дуализмът (противопоставянето) на идеалното и мате­риалното. И в този смисъл нашият метод е насочен към бъдещето.


~ източник Ключ към себе си (Етюди за саморегулирането) , Хасай Алиев 

________________________________________________________________________
Ако статията ви е била полезна, натиснете Like, споделете я или оставете коментар чрез бутоните по-долу. Благодаря ! :) 


You may also like

No comments:

Какво мислиш ти? Остави коментар: