Търси в този blog

Притча за кафето

Кафето от Бог
 
Випуск от бивши студенти, които вече били постигнали успехи в професионалното поприще, отишли да видят свой преподавател от университета. Разговорът скоро се завъртял около стреса на работа и в живота. 
   Професорът предложил на гостите си кафе. Сервирал го в голяма кана и оставил на масата много и най-различни чаши - порцеланови, пластмасови, стъклени, кристални, някои съвсем обикновени, други много скъпи. След като всеки от студентите вече бил с чаша в ръка, професорът казал:
   

- Сигурно забелязахте, че всеки от вас си избра скъпа чаша и никой не се спря на обикновените.    Докато искате най-доброто за себе си, стресът и проблемите ви няма да спрат. Със сигурност чашата няма да промени качеството на кафето. В повечето случаи тя просто струва повече, а понякога дори скрива това, което пием. За вас беше от значение да пиете кафе, но съзнателно си избрахте най-хубавите чаши, след което заоглеждахте чуждите.

   


Сега помислете: животът е като кафето, а работата парите и позицията в обществото са чашите. Това са просто предмети, които съдържат живота, но те нито го определят, нито променят качеството му. 
   Понякога вперили поглед в чашата, забравяме да се радваме на кафето, подарено ни от Бог. Бог прави кафето, не чашите. Наслаждавайте се на кафето!


~ Най-щастливите хора нямат най-доброто. Те създават най-доброто от това, което имат ~




~ източник "Скритият дар", Джериес Авад


________________________________________________________________________
Ако статията ви е била полезна, натиснете Like, споделете я или оставете коментар чрез бутоните по-долу. Благодаря ! :) 


You may also like

3 comments:

  1. Аз лично..нямам претенции към чашата,но имам претенции към автомата:))Но сега по-сериозно.Качественото кафе няма нищо общо с опаковката,а зависи от зърната:дали не са обрани по-рано от необходимото,дали са достатъчно сухи,ароматни....разбира се къде са отглеждани и как са достигнали до конкретния потребител.Въпрос на избор е, точно какъв сорт кафе да изпием, а не в каква чаша ще ни бъде поднесено.Нали така?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз пък имам претенции към чашата ! Всичко има значение - може ли да се сравнява например кафе в пластмасова чаша, на крак, в студа пред някой офис със едно приятно, дълго кафе с бита сметана и канелена пръчица, в любима порцеланова чаша, която ми напомня за близък човек, в приятна компания на приятели, или пък интересна книга, хубава атмосфера, и всичко това върху меко диванче с пухкави възглавнички ;)) ех .. няма база за сравнение ! Така че и кафето и чашата имат значение за мен. Но ако ги разгледаме само като метафори в една притча за истински ценните неща, то способността ни да се радваме наистина не е в опаковката, а в съдържанието и май ще бъдем по-щастливи, ако можехме да ги разграничаваме :)

      Delete
  2. Който не умее да си достави удоволствие с кафе ,независимо от чашата -плаща за много по-скъпо питие....













    ReplyDelete

Какво мислиш ти? Остави коментар: