Търси в този blog

Психосоматика или как емоциите влияят върху тялото




* Сома - тяло; Соматично - което идва от тялото; 
* Психе - душа, дух; Психо - което идва от душата; 

*Психосоматична медицина и психосоматична психология - изучават влиянието на психологически фактори върху физически заболявания

Забелязали ли сте как повечето хора приемат физическата болест за нещо нормално, а психическата за нещо срамно и обидно? 

Когато човек страда с тялото си - той сякаш няма вина за това, но ако страда емоционално - едва ли не просто трябва да престане. Ако страдаш физически - близките ти те обгрижват с внимание, подкрепа и разбиране, но ако страдаш психически - по-често ти казват да се стегнеш, да спреш да си въобразяваш и да престанеш. Така потискаме все повече емоциите си и блокираме всичко, което може да ни компрометира във сферата психическо здраве. А потискането на емоциите води до соматизиране на проблема.


Кога ще престанем да разделяме ум, емоции и тяло? Кога ще виждаме по-ясно връзката между това, което чувстваме, мислим и правим с това, което се случва в тялото?

За съжаление много хора не искат да направят връзка между своето здравословно състояние и своята психика, защото не искат да поемат отговорност за живота си.

Лиз Бурбо споделя: "Днес дори традиционната медицина приема, че най-малко 75% от неразположенията са психосоматични, сиреч физическата болка е причинена от някаква емоционална или умствена причина. 


Но понятието психосоматика се приема зле. Повечето хора се чувстват обидени, когато чуят да им кажат, че болестта им е психосоматична, защото под това разбират, че това е някаква въображаема болест, ненормална или умствена и не искат да погледнат отвъд физическия план." - из книгата "Твоето тяло казва: Обичай се!"




Нашето тяло не съществува отделно от всичко останало - върху него оказват силно въздействие нашите емоции, преживявания, мисли, чувства, усещания, отношение - и това е само на съзнателно равнище, сиреч върха на айсберга. Под водната повърхност съществуват още 80%, които не съзнаваме - мисловни и емоционални модели, подсъзнателни убеждения и аспекти на личността, потиснати и изтласкани преживявания, блокирани емоции, вътрешни конфликти и страхове, комплекси и защитни механизми. В тези 80% откриваме и първопричината за огромна част от човешките здравословни, психически, емоционални и житейски проблеми. 


Психосоматично не означава въображаемо. Психосоматично означава, че причината за нашата болка или неразположение се крие отвъд физическото тяло - в нашето емоционално тяло. Тъй като емоционалното тяло не може да се "види и пипне" непосредствено, за много хора става трудно да си го представят, но емоционалното тяло има нужда от храна и грижи, също толкова, колкото и нашето физическо тяло.




Ще ви дам един пример. Представете си, че затворени в стая, където се грижат прекрасно за вашето физическо тяло - имате необходимата чиста вода и храна, условия да спортувате, да танцувате и играете, да се разхождате на чист въздух и т.н. - представете си, че имате всички най-прекрасни условия за тялото си. Но също така си представете, че ги няма хората, които обичате и заниманията, която ви изпълват с любов и удовлетворение. Как ще се чувствате? 





Вярвате ли, че тялото ви ще остане здраво, ако преобладаващите ви емоции са самота, неудовлетвореност, тъга, апатия, нещастие, вина, гняв, потиснатост, раздразнение, досада, срам..? Рано или късно, по един или друг начин, продължителните негативни емоции, задържани и потиснати във вътрешния свят, в онези 80% под водната повърхност на осъзнатостта, намират начин да се изразят, да се покажат и манифестират по някакъв начин в емоциите ни, живота ни, в тялото ни. 


Да оспорваме, че нашето тяло се влияе от емоциите и преживяванията, от психиката и вътрешния свят, означава да се лишим от възможно най-честната обратна връзка, която можем да имаме за себе си.


Тялото е платно, на което рисува нашия Вътрешен свят.



______________________________________________________________________________________
Благодаря ви, че споделяте тази статия, за да бъде полезна на повече хора!



You may also like

No comments:

Какво мислиш ти? Остави коментар: