Търси в този blog

Защо се влюбих в този човек?




Много хора допускат грешката да търсят партньор като средство за разрешаване на собствените си проблеми. Смятат, че една интимна връзка ще ги излекува от мъките им, от отегчението, от липсата на смисъл в живота им.

Очакват двойката да запълни празнотата в тях.
Каква ужасна грешка!

Когато избирам партньор с такива очаквания, накрая неизбежно намразвам човека, който не ми дава каквото съм очаквал. 

А после? После може би ще потърся нов, и нов, и нов...
Или ще реша да прекарам живота си оплаквайки се от съдбата.

Ето защо, настъпят ли трудности в отношенията, първо трябва да осъзнаем, че те са неделима част от пътя към любовта. Разрешението е в това да се откажем от илюзията за съвършената двойка, в която няма конфликти и партньорите са вечно влюбени.

Това е истинският смисъл на двойката: не спасението, а срещата. 
Или по-скоро срещите.


Аз с теб
Ти с мен.
Аз със себе си.
Ти със себе си.
Ние със света.

~~~~ За различията ~~~~

Много хора си мислят: "Защо се влюбих в този човек, след като сме толкова различни? Може би с друг, чиито вкусове са по-близки до моите, щях да се разбирам по-добре..."


Всъщност именно различието е това, което ни привлича. В началото сме очаровани, че другият притежава нещо, което за нас е непостижимо. Допълваме се с партньора си, защото той може да прави неща, които ние не умеем - и обратното.

През периода на влюбването приемаме тези характеристики както у него, така и в самите нас. Ако например сме много дейни личности, вечно в движение, ще бъдем привлечени от спокойствието, интуитивността, интроспекцията, присъщи на другия. Той, на свой ред, се възхищава на способността ни да се справяме с действителността, да вървим напред. 


Проблемът обаче се появява по-късно, защото колкото и да ни е радвало различието в началото, след като състоянието на влюбеност се уталожи, започваме да спорим с партньора си заради същите онези характеристики, които са ни сближили. Ако аз съм развила най-вече активната страна, вероятно ще вляза в спор с пасивната. Като споря с другия, ще се поставя на страната на пасивното, а той ще стане мой противник на страната на активното. С други думи пренасям във връзката една стара вътрешна борба.

Когато се влюбвам в другия човек, защото си позволява да бъде толкова уравновесен и спокоен, по някакъв начин се примирявам с една моя черта, която съм отричала, но ако не я развия у себе си, в един момент ще започна да споря с партньора си по същия начин, по който преди съм се бунтувала срещу тази отричана черта. 


Решението в тези случаи е да развием в себе си онези черти, които воубще не са еволюирали или са еволюирали в малка степен и които виждаме у другия.


Така партньорът се превръща в наш учител или в наш враг. Това е изборът, пред който сме изправени.

Идеята е, че развивайки тези отричани или противодействащи си черти, ще можем да бъдем по-цялостни, да се превърнем в по-пълноценни личности и да възпрем вътрешната и външната борба.

Най-подходящият пример е да видим това в нас двамата. Не мислиш ли така?

Възхищава ме способността ти да се изразяваш, начин, по който боравиш с думите и направляваш връзките между тях. Аз съм саможива и водя непрестанна битка с формата. Работата с теб, Фреди, ми дава възможност да се помиря с тази моя страна и ти да се превърнеш в мой учител в това начинание. Тъкмо обратното, би било невротично да се ядосвам, че придаваш такова значение на формата и не съзнаваш, че само съдържанието има значение.


Тук следва да прибавиш своя принос към въпроса: коя отхвърлена от теб черта можеш да интегрираш чрез връзката ти с мен.


Това има отношение към предишните ни разговори по темата за двойката: че тя е огледало, в което виждаме отхвърлените от нас черти. Както вече казах, набляга се върху развитието на онова, което отричаме, или на чертите, с които се борим, като съзнаваме, че ако не го направим, накрая ще се разделим поради същата причина, поради която сме се събрали. Това е предизвикателството пред двойката.


В този смисъл връзката ни служи, за да интегрираме всички свои страни, защото, ако не го направим, ще се припираме и дори ще се разделим с човека, който непрекъснато ни напомня за вътрешната ни борба.


Затова понякога близостта с друг е толкова трудна. Защото, ако сме сами, можем да си внушим, че сме чудесни хора, но при интимния контакт се проявява както най-доброто, така и най-лошото у нас: съперничество, ревност, борба за власт, желание да контролираме или манипулираме другия, липса на щедрост... и така до безкрай. 


Тежко е да видим това у себе си. Предизвикателство е да го приемем и да работим върху него. Най-лесното решение е да мислим, че другият е заядливият, егоистът, трудният...


По всичко личи, че същите елементи, които допринасят за запазване на стабилността и хармонията в една двойка, могат да допринесат и за нейното разрушаване.


Всяка връзка, която не подпомага разгръщането на Аза, която пречи на израстването, макар да е стабилна и/или привидно удовлетворяваща, крие зародиша на собственото си разрушение. Да се видят тези ограничения своевременно е от жизненоважно значение.

Истинската връзка с другия, в когото в даден момент сме повярвали и в чието присъствие сме успели да преодолеем и надживеем терзанието, предизвикано от самотата и самодоволството, е един от прекрасните мигове, които ни позволяват да се доближим с любов до човешките същества. 



 ~~~~ За противоположностите  ~~~~

Всички сме изградени като сбор от противоположности. Имаме мъжки и женски, активни и пасивни, слаби и силни страни. Въпросът е, че ако в културно отношение се отъждествяваме само с една от тези противоположности, ще проектираме другата навън.



Объркването, което се получава, обикновено е свързано с убеждението ни, че партньорът е причина за нашия конфликт, без да осъзнаваме, че това е вътрешен конфликт между две противоположни страни, които носим в себе си, без да го осъзнаваме.


Същата енергия, която използваме, за да спорим с партньора си, ни е необходима, за да разберем какво става с нас.

                                                   
  ~~~~ За илюзиите ~~~~


Трябва да се отдалечим от илюзията, за да видим човека, който е пред нас. 


Днес обсъждахме темата по време на групов сеанс: болката от това да оставим илюзиите настрана и да приемем действителността. В този момент на израстване слагаме край на дрязгите и приемаме нещата такива, каквито са. 


Работихме с един мъж на трийсет години, току-що скъсал с жена, която го бе отхвърлила. Той говореше за болката от загубата на илюзията, която си бе изградил около тази жена.


Уместно е да изпозлваме израза "загуба на илюзията", защото когато мъжът осъзнал какво всъщност става с нея, как го тормози и не му дава минимума, от който има нужда, станало очевидно, че не желае да продължи връзката. Но тя умеела да му обещава неща, които никога не му давала, и той бил пристрастен към тези обещания.


Истинската му болка се състои в това да приеме, че е позволил да бъде лъган и че му е харесвало да поддържа тази илюзия.
                       


                     ~~~~ За гледните точки  ~~~~


Понякога се питам дали много от трудностите, пред които се изправят двойките, в крайна сметка не са свързани с неприемането на различията в гледните точки между мъжа и жената.


Ние можем да се запитаме, подобно на Джон Грей (автор на книгата "Мъжете са от Марс, жените - от Венера): Как постигат хармония двама души, които живеят в различни светове? Как един мъж и една жена могат да общуват, щом са на различни честоти?


Отговорът е: само ако успеят да отхвърлят идеята, че съществува само една гледна точка.



Пагубно е да вярваме, че единствено ние разполагаме със способността за анализ, макар още по-лошо е да се оставим да ни убедят в първенството на гледната точка на другия. Жизненоважно е да се съединят двете гледни точки за света, за да се постигне интегрирането както с партньора, така и със самите нас.






из книгата "Да се обичаме с отворени очи", автори: Хорхе Букай и Силвия Салинас

________________________________________________________________
Благодаря ви, че споделяте тази статия, за да стигне до повече търсещи хора!

Още интересни публикации:



You may also like

2 comments:

  1. А ако различията са просто много големи какво правим? Пак ли се борим и т.н.? Т.е. ценностите за добро семейство, къща и добър брак ги има,но характерите ако се различават? Ако жената е свикнала да се бори,за това, което иска. А мъжа е свикнал да получава всичко на готово от тати или леля... И жената не може да го уважава именно,заради тези негови черти. В крайна сметка всеки е с другия малко и от егоизъм, може би не егоизъм в истинския смисъл на думата,но все пак примерно,защотот точно този човек ни прави щастлив го искаме..

    ReplyDelete
    Replies
    1. IndependentF, нужно е да прецените и усетите 1. дали с партньора си "гледате в една посока" (общи цели, планове, виждания, житейски път);
      2. дали можете да играете като отбор (да зачитате слабите и силните страни на другия, да си помагате, да действате като партньори)
      3. какво ви дава връзката и какво ви взима т.е. развива ли ви като личност или ви ограничава, прави ли живота ви по-пълноценен или е по-скоро бреме, с което сте свикнала, но ви пречи?
      Можете първо сама за себе си да отговорите на тези въпроси, а след това заедно с партньора честно и спокойно да обсъдите кое ви притеснява, което ви харесва и какво искате да ви се случи в бъдеще. Знам, че разговор с партньора не винаги е лесна задача, но имайте предвид, че за връзката са нужни двама - ако отсреща няма разбиране и желание за промяна, вие сама трудно ще я осъществите.

      Яснота по горните три въпроса ще отговори и на основния ви въпрос "А ако различията са просто много големи какво правим?" Важно е да се установи точно откъде идват различията и доколко могат да помогнат и да ни развият, доколко пречат. Това, че сме различни е хубаво, ако успяваме да действаме като отбор, да уважаваме другия, да му даваме свобода да бъде себе си, да имаме своята свобода да бъдем себе си и съчетавайки различните си силни страни да имаме още по-пълноценен живот.

      Delete

Какво мислиш ти? Остави коментар: